Appeltown Washboard Worms

Hvad sker der når en garvet skiffle-musiker møder en ligesindet? De tager deres støvede guitarer frem og opfinder en ny musikstil. De kalder denne oplevelse skifflerock.


Skifflemusik tilsat egne tekster på plattysk har gået sin sejrsgang blandt tysk publikum i nu 35 år hvor sekstetten med det usædvanlige navn Appletown Washboard Worms blev dannet i den lille by Apple ved Hamburg. Washboard lader sig også forklare, nemlig det engelske ord for vaskebræt hvilket stemmer fint overens med folkjazzen. Det med ormene (”worms”) må vi sende til tælling.


Der ligger levende klip fra gruppens optrædener rundt om i Tyskland på nettet, og det fremgår heraf at sekstetten for nuværende har blandet alder på en lige måde. På guitar og vokal finder man nordmanden Finn Olaf Walther, østrigeren Helmut Stuarnig på violin, Klaus Lüers spiller kontrabas, klaver, akkordeon og synger. Matthias Meissner trakterer vaskebrædtet, slagtøj, klaver og cajun. De fire følges smukt til dørs af Carsten Mens på banjo, mandolin og vokal og assisteres af gruppens nestor Wolfgang Hilke på guitar og sang. Sidstnævnte er den eneste tilbageværende af den oprindelige gruppe.


Hvad er det så publikum til årets ØstersøJazz kan slå ørerne ud til? Jo, Ormene blander frimodigt amerikansk folk (Johnny Cash), Bill Haley, Bluegrass, Boogie-woogie skiffle, Rock ’n’ roll, cajunmusik fra Louisiana med deres helt egne tekster på plattysk. Det kan man da kalde genretransformationer, i hvert fald en noget anden opfattelse af (jazz)musikken